Intretinerea spatiilor verzi: Lucrari recomandate in functie de sezon

Data: 06/03/2024
�Intretinerea spatiilor verzi: Lucrari recomandate in functie de sezon

Ai reusit amenajarea unei gradini perfecte in exteriorul casei tale, dar dupa cum bine stii deja, misiunea ta nu se incheie aici. Pentru a-i mentine frumusetea, orice zona cu verdeata are nevoie de o ingrijire corespunzatoare, adaptata fiecarui sezon. Mai mult decat atat, activitatile de gradinarit pot reprezenta o modalitate relaxanta de a-ti petrece timpul si a te conecta cu natura.

in continuare iti prezentam care sunt lucrarile de intretinere spatii verzi necesare, pentru a avea o gradina ingrijita, indiferent de anotimp.

Ingrijirea gradinii primavara

 

Ingrijirea gradinii primavara incepe cu o curatenie generala, prin indepartarea resturilor uscate si a frunzelor cazute, in cazul in care acestea nu au fost curatate odata cu incheierea toamnei. in acest mod, permiti solului sa respire si creezi conditii optime pentru dezvoltarea plantelor.

Urmeaza sa te ocupi de aerarea solului, care are rolul de a favoriza schimbul de gaze dintre acesta si atmosfera. Astfel, aceasta etapa este esentiala, intrucat permite patrunderea aerului, a apei si a microorganismelor benefice in sol, care ajung mai usor la radacina ierbii.

Primavara este sezonul ideal pentru aerare, deoarece in acest sezon plantele sunt in plin proces de crestere. Cel mai bine este sa realizezi aerarea pe un sol proaspat irigat sau umed. Dupa aerare, se fertilizeaza solul, pentru a permite substantelor nutritive sa patrunda mai usor la radacina plantelor.

Irigarea corespunzatoare este nelipsita, fiind important sa le oferi plantelor suficienta apa. Urmareste care sunt nevoile specifice ale fiecarei plantei si ajusteaza programul de irigare in functie de acestea. Daca uzi gradina in exces, vei avea probleme de drenaj si favorizezi cresterea daunatorilor, in timp ce prea putina apa impiedica dezvoltarea corespunzatoare a plantelor.

Tot in aceasta perioada, poti sa ai in vedere diferite imbunatatiri in amenajarea gradinii, fie ca este vorba despre un loc de joaca, fie de o terasa sau de o zona de gratar. Adauga plantele preferate in gradina, tinand cont de perioada lor de inflorire, dar si de nevoile de ingrijire.

In cazul in care spatiul este limitat, nu exclude amenajarea unei gradini verticale, care iti permite sa te bucuri de toate florile preferate. in plus, aceasta va arata minunat, adaugand culoare oricarui exterior, dar si interior.

Cert este ca vei gasi solutii perfecte pentru o gradina de vis, indiferent de dimensiunea spatiului.

 

Ingrijirea gradinii vara

Gradina ta este acum verde si plina de culoare. ingrijirea ei continua si pe durata verii, esentiale in aceasta perioada fiind irigarea si combaterea daunatorilor. Temperaturile ridicate si lipsa ploii poate creste nevoia de udare. De aceea, poate fi inspirat sa optezi pentru un sistem de irigare prin picurare, care furnizeaza apa direct la radacina plantelor si elimina risipa.

in ceea ce priveste eliminarea daunatorilor, ai grija la semnele pe care le prezinta plantele. Identificarea precoce a eventualelor probleme te ajuta sa intervii rapid si sa asiguri in continuare o dezvoltare armonioasa a acestora. in cazul in care plantele din gradina ta prezinta semne de boli, utilizeaza tratamente corespunzatoare, care combat eficient daunatorii.

Unele plante vor avea frunze ofilite si parti uscate, pe care trebuie sa le elimini cu regularitate, contribuind astfel la un aspect ingrijit al gradinii. Opteaza pentru un ingrasamant pentru flori, care va spori inflorirea lor pe toata durata verii.

Zilele insorite sunt perfecte pentru a aduce diferite imbunatatiri in gradina ta, daca nu ai facut-o deja in lunile de primavara. Cu totul inspirat este sa iti amenajezi o rocarie gradina, care va aduce un strop din farmecul gradinilor japoneze. Pentru amenajarea acesteia ai nevoie de roci de dimensiuni diferite si plante care se dezvolta bine in conditii stancoase. Acestea vor crea un aspect spectaculos, devenind astfel atractia principala.

 

Iingrijirea gradinii toamna

Toamna este sezonul recoltelor. Prin urmare, daca ai legume si fructe in gradina, acum este momentul sa culegi roadele. Mai mult decat atat, este perioada propice pentru a pregati pamantul pentru etapa de hibernare.

Dincolo de recoltarea fructelor si a legumelor, trebuie sa te ocupi de colectarea semintelor, pentru a le utiliza in sezonul urmator. Partile moarte ale plantelor se indeparteaza, iar frunzele uscate se colecteaza, putand fi transformate in compost. Acesta va servi drept o excelenta sursa de nutrienti pentru cresterea urmatoarei generatii de plante.

Ai flori cu bulbi pe care ti le doresti in gradina? Atunci poti alege locurile potrivite pentru a planta bulbii. Daca ai plante mai sensibile la frig in gradina, este inspirat sa le adaugi in ghivece si sa le aduci in interior, intr-un loc ferit de inghet.

Plantele care raman in gradina pot fi protejate prin acoperirea radacinii, astfel incat sa nu fie afectate de temperaturile negative. Unii arbusti rezista foarte bine chiar si pe durata inghetului, reusind sa isi mentina frumusetea.

Opteaza pentru astfel de arbusti, daca vrei ca gradina ta sa fie in permanenta in culori vii, in functie de tipul lor.

 

Ingrijirea gradinii iarna

Iarna sunt mai putine lucrari de intretinere pe care le poti face. Date fiind temperaturile negative din acest sezon, asigura-te ca verifici instalatia de irigare, pentru a elimina apa si a evita inghetarea ei. Udarea poate fi necesara si iarna, daca ai un gazon in crestere si vremea este inca blanda.

Cu toate acestea, udarea se realizeaza o data la 2-3 zile, avand grija sa o eviti, daca exista risc de inghet peste noapte. Ai grija, de asemenea, sa ai o curte curata, lipsita de frunze moarte si plante uscate.

Prezenta acestor plante pe suprafata gazonului, spre exemplu, poate duce la sufocarea lui si la aparitia petelor maro sau uscate in primavara. in plus, daca nu ai aerat gazonul toamna, vei putea avea muschi pe gazon, care trebuie indepartati.

in iernile cu ninsori, lasa gradina imbracata in stratul de zapada, care are rol termoizolant si confera protectie impotriva frigului si a gerului. Zapada este benefica gazonului si intregii vegetatii din gradina, care va fi infloritoare in primavara.

 

Amenajeaza un loc de depozitare pentru uneltele de gradinarit

in orice gradina se aduna numeroase obiecte pentru realizarea lucrarilor de intretinere, care au nevoie de un loc de depozitare. Fie ca alegi sa iti construiesti unul, fie ca vei cumpara o magazie deja construita, perfecta pentru depozitarea in exterior,  este important sa aloci un loc pentru toate uneltele tale, care vor fi ferite de umiditate.

Acesta nu este recomandat doar pentru a-ti proteja uneltele de intemperii, cat si pentru a pastra ordinea in gradina. Cu siguranta nu iti doresti ca acestea sa fie imprastiate peste tot si sa creeze un aspect neingrijit.

 

Elementele decorative pentru fiecare sezon

Frumusetea unei gradini este desavarsita de obiectele de decor, care pot fi adaptate fiecarui sezon. Primavara si vara plantele pot fi cele mai inspirate elemente decorative, care insufletesc orice spatiu exterior.

Alege flori de sezon, ce isi mentin coloritul bogat pe toata durata primaverii si a verii. De asemenea, poti poti utiliza pietrele decorative pentru a amenaja alei, ce completeaza aspectul unei gradini.

Nu uita de iluminatul exterior, care creeaza o atmosfera relaxanta, ce iti prelungeste sederea in gradina pe durata verii.

Toamna si iarna poti fi tentat sa te orientezi mai putin catre plante, insa poti in continuare sa iti decorezi gradina intr-un mod creativ. Alege obiecte decorative tematice, in functie de anumite sarbatori, precum Halloween sau sarbatorile de iarna si confera-i gradinii tale un farmec aparte.

Fiecare sezon este magic, iar gradina ta va capta farmecul acestuia, cat timp este ingrijita corespunzator. imbina ingrijirea adecvata cu amenajarea inspirata si ai la dispozitie un spatiu exterior perfect, indiferent de vreme.

Sună un consultant